< Etusivulle Seuraava sivu >

Kyltin valmistusTeksti: Timo Happonen
Kuvat: Timo Happonen ja Santeri Happonen


Ajoneuvoissa käytettävät kyltit ja tunnistelaatat on valmistettu joko stanssaamalla tai syövyttämällä. Messingistä, teräksestä tai alumiinista voi valmistaa suhteellisen yksinkertaisin välinein aivan aidonnäköisen kyltin esim. tuhoutuneen tai vioittuneen tilalle. Hommaan tarvitaan tietokone, tulostin, ultraviolettilamppu sekä vähän kemikaaleja. Happojen ja emästen kanssa työskentely on turvallista, kun muistetaan perushuolellisuus ja riittävät suojavälineet. Jos käytössä ei ole imurilla varustettua vetokaappia, voi varsinaisen syövyttämisen tehdä ulkona. Syövytysaika on vain muutamia minuutteja. Työn onnistuminen riippuu hyvin paljon oikeista kemikaalien seossuhteista, sekä lakan valotus- ja kehitysajasta. Pienellä harjoittelulla homma kuitenkin onnistuu ihan hyvin. Seuraavia aineita siis tarvitaan: 37% suolahappoa (HCL), 30% vetyperoksidia, natriumhydroksidia (NaOH), sekä valoherkkää, piirilevyjen valmistamisessa käytettävää lakkaa. Riippuen kyltin pohjamateriaalista muitakin happoja, kuten rikkihappoa tai typpihappoa, voi käyttää.

Tietokoneella tehty tai skannattu kuva kyltistä tulostetaan joko laser- tai mustesuihkutulostimella muovikalvolle.
Tässä tapauksessa kyltti valmistetaan 1 mm messinkilevystä. Levy kannattaa leikata hieman suuremmaksi kuin lopullinen kyltti.
Levy hiotaan hiomapaperilla täysin puhtaaksi ja viimeistellään hienolla teräsvillalla.
Lakkaamiseen käytetään piirilevyjen valmistuksessa käytettävää valokopiolakkaa.
Lakkakerroksen tulee olla tasainen muttei liian vahva. Lakan kuivumisaika on noin puoli tuntia.
Lakattu levy laitetaan tarkalleen kalvon päälle UV- lampun lasille. Pari minuuttia valotusta riittää. Valottamiseen käy tavallinen hehkulamppukin, jolloin valotusaika on noin tunti.


< Etusivulle Seuraava sivu >